Followers

Tuesday, December 4, 2012

JAMBORI 2012

Assalamualaikum....

Alhamdulillah bersyukur ke hadrat dengan limpah kurnianya, penulis masih berkesempatan untuk bersama pembaca laman NUR DAIE.. 

setelah sekian lama membiarkan laman ini bersawang, akhirnya dengan takdir Allah penulis dapat bersama laman ini lagi... terima kasih diucapkan kepada pembaca laman ini kerana masih setia bersama laman NUR DAIE..

Hari ini penulis ingin berkongsi 1 cerita berkenaan satu program yang penulis telah sertai beberapa hari yang lepas.. Nak tahu tak ape program tu??? teruskan membaca ye :)

Program ini bertujuan untuk melahirkan remaja muslim yang bersifat survival dan berani untuk berhadapan dengan cabaran,  disamping itu dapat menerapkan nilai-nilai sifat kesukarelaan terhadap masyarakat setempat, melahirkan remaja muslim yang bersakhsiah tinggi dan berakhlak mulia, seterusnya merapatkan lagi ukhuwwah sesama peserta serta pihak yang terlibat.

Program ini telah dianjurkan oleh 3 Badan Gabungan Negeri Zon Selatan iaitu Kesatuan Pelajar Islam Johor (KPIJ), Persatuan Pelajar Islam Negeri Sembilan (PPINS) dan Persatuan Pelajar Islam Melaka (PEPIM).  

Program ini telah pun diadakan pada 30 November hingga 2 Disember yang lalu.  Antara pengisian yang terdapat dalam program ini adalah  Tancap Niat, Suai Kenal,Pecah Pendungan, Kuliah, Teori Dan Praktikal Sembelihan, Explorace, Night Walk , War Game, Pengenalan KPIJ, PPINS dan PEPIM.

Di sebalik TABIR.....

Banyak pengalaman, suka duka, ilmu yang bermanfaat dan kenalan baru yang penulis dapat dari program ini. Pada mulanya, penulis merasakan tidak berkesempatan untuk bersama sahabat seperjuangan dalam menjayakan program ini kerana tugasan yang melambak di IPG yang perlu di hantar kesemuanya pada 3 disember iaitu semalam.  Namun apabila memikirkan tanggungjawab dan amanah yang diberikan, serta ukhuwwah yang terjalin antara penggerak2, penulis rasa terpanggil untuk pergi ke program tersebut di Pusat Pertanian Sungai Sudah Muar.  

Sebelum pergi ke program ini, penulis juga dapat mengetahui, terdapat sebilangan penggerak juga mempunyai tugasan dan final exam pada 3 disember (semalam). Antaranya Trainer (Mahasiswi UIA), Kem Komanden (Mahasiswa UNISEL) yang akan berhadapan dengan peperiksaan. Ada juga penggerak yang bekerja yang sanggup datang walaupun lewat sehari, ada yang datang selepas kuliah...Hal ini menyebabkan, penulis semakin yakin dan percaya dengan semangat penggerak2 program, Insyaallah program ini akan berjalan dengan baik.. dan kepercayaan mereka kepada Allah yang sangat kuat, Insyaallah urusan mereka akan dipermudahkan.   

Anda masih ingin mengetahui kisah selanjutnya??? 

Teruskan membaca...PERTAMA KALINYA...


Pertama kalinya kami bekerjasama 3 BGN menganjurkan program, 

Pertama kalinya kami membuat gerak kerja jarak jauh,

Pertama kalinya kami menjadikan group di FB sebagai medan perkongsian maklumat program,

Pertama kalinya kami bertemu di tempat program, 

DAN

Pertama kalinya kami berhalaqah untuk mencari titik persamaan....

Alhamdulillah....berkat PERTAMA KALINYA kami berhasil meneruskan gerak kerja dakwah... 


Banyak kesan, pengalaman dan pengajaran yang penulis dapat setelah menyertai program ini. Antaranya ialah :

  • Dahulukan ukhuwwah sebelum berdakwah.. Insyaallah segalanya akan mudah..
  • Bersedia untuk tidak bersedia (menjadi PC walaupun baru pertama kali)
  • Yakin dan Percaya, andai kerja yang dilakukan kerana Allah, Insyaallah segalanya urusan kita akan dipermudahkan (Tarikh hantar tugasan dilewatkan)
  • Bersahabat kerana Allah (dapat berkenalan dengan kakak2, abang2, adik2 dari pelbagai negeri iaitu N9, Melaka, Terengganu, Perak, Sarawak)
  • Jadi PEMULA adalah lebih baik dari jadi PENUNGGU (menyelesaikan masalah dan kesalahfahaman)
  • Kerja secara berjemaah lebih berkesan dari kerja secara individu 
  • Bersedia untuk menjadi Pemimpin dan pengikut

PEMBACA tertanya-tanya apakah program ini??

program ini adalah inilah gambar kenangan sepanjang program...

Kuliah Subuh yang disampaikan oleh Saudara Amirul Naim
(Mahasiswa Institut Pengajian Tinggi Islam Johor MARSAH)
Senaman Pagi


Nyanyian Lagu Tema Program HAMBAMU
Praktikal Sembelihan


Master Chef JAMBORI 2012
Perasmian Penutup oleh Presiden PKPIM
Ahmad Fahmi Mohd Samsudin


Majlis Penutup : Gambar Kenangan Bersama Perasmi Presiden PKPIM
Ahmad Fahmi Mohd Samsudin


Kenangan Penulis bersama Ketua Master Chef


Kenangan Penulis bersama Model Master Chef


Kenangan Penulis bersama Trainer, HEWI KPIJ dan pesertaAkhir kalam, semoga para peserta mendapat ilmu yang bermanfaat sepanjang mengikuti program ini, seterusnya dapat mengamalkan dan berkongsi bersama sahabat-sahabat yang lain.  dan 
Semoga ukhuwwah yang telah terpatri antara semua penggerak berkekalan hingga ke akhirnya.. AMINNo comments: