Followers

Sunday, November 1, 2015

Pemusafiran yang bermakna (Hari Kedua)

Sambungan....

~PEMUSAFIRAN YANG BERMAKNA~

31.10.2015

Akibat keletihan kami lena dibuai mimpi.

Ujian Tuhan kepada semua insan,
adalah kehidupan ini,
yang baik menjadi tuntutan,
yang buruk dijauhkan 🎶🎶🎶🎶

Telefon berdering. Mata yang berat dibuka, jam di skrin ditenung. Tepat jam 5.50pagi digigihkan diri untuk bangun bertemu Ilahi. Adik-adik lain juga turut bangun mengikut langkah kaki ini.

Ujian datang lagi...

Seusai solat fikiran menerawang memikirkan ujian dan nikmat yang diberikan Tuhan. Allahu teringat ayat al-quran "nikmat tuhanmu yang manakah engkau dustakan".  Sedang asyik berfikir tetiba terlintas untuk berkongsi cerita pemusafiran yang bermakna, lalu hp diambil, nota dibuka, fikiran cuba scan kembali segala yang berlaku sepanjang hari dan tangan menaip dengan semangat yang tinggi. Namun diuji dipagi hari. Baru nak send terdelete. Cuba positifkan diri pasti ada hikmahnya. Terus menaip lagi sekali dan berkongsi bersama sahabat-sahabat. Motif bukan untuk bercerita sesuka hati, tapi yang tersirat dan tersurat yang ingin dikongsi sebagai motivasi dan penguat diri.

Pasrah...

Tangan sibuk mencari lokasi yang baik untuk meneruskan percutian. Namun tidak ketemu. Setelah bertanya dengan adik2 hewi keputusan dibuat untuk berehat di pagi hari kerana perjalanan jauh akan kami telusuri, Kampung Bukit Laka ingin dijejaki, bertemu sahabat persatuan yang walimah hari ini, maps dan google terus beraksi, mencari jalan sebagai persediaan hewi memulakan perjalanan sehari.   Pasrah dengan ketentuan Ilahi. Pasti ada hikmah yang tersembunyi.

Kampung Bukit Laka...Malu bertanya sesat jalan.

Perjalanan hari ini diteruskan ke Kampung bukit laka. Mengikut en. maps perjalanan memakan masa 1 jam 15 minit dari tempat penginapan. Namun, dek tak tahu jalan, dan en. maps membawa kami sehingga Kamoung Bukit Laka, tetapi sampai sahaja kami tidak nampak langsung singboard Kampung Bukit Laka. Kami teruskan perjalanan tanpa bantuan sesiapa. Taman ke taman kami masuk untuk mencari orang dan bertanya. Namun tidak ketemu. Taman-taman sunyi. Kami tanyak en maps lagi. lokasi kami di kampung satelite, dan dikatakan kampung bukit laka di sebelah. Kami teruskan perjalanan ke tempat yang ditunjukkan. Masih tidak ketemu apa2 hint Kampung Bukit Laka. Bak kata pepatah malu bertanya sesat jalan. Kami pun bertanya orang. Malangnya dari org bangla, cina dan melayu tiada seorang pun yang pernah dengar Kampung Bukit Laka.  Pelik bin ajaib orang yang ada kat situ tidak pernah dengar kampung tu. Kami teruskan lagi perjalanan bertanya orang dan ketemu dengan seorang pakcik dan uncle di depan kedai membaiki kereta. Nyata pak cik itu bukan orang situ, tapi orang Jelebu. Dan dia juga berkata sepanjang hidup di situ tak pernah dengar kampung itu.  Bila melihat kami berempat memakai baju kurung ala2 gadis melayu terakhir (perasan), pak cik itu tanya " adik2 nak pergi kenduri kahwin ke?" "iye pak cik" jawab kami. "Cuba adik keluar jalan ni terus je nampak traffic light terus belok kanan. Jangan terus lagi tau confirm x jumpa. Sebab dekat sana tu ada kenduri kahwin".
Disebabkan en maps tidak dapat kesan jalan kami ikut kata pak cik. Sampai traffic light tengok kanan "eh tu macam jalan mati" adoi salah kot panduan yang diberi tapi terus positif, mungkin pak cik tersebut terlupa. Kami terus kan perjalanan ke hadapan sedikit. Nampak 1 lorong kami masuk dan berhenti tepi jalan. Mula putus asa sedikit. memohon padaNya untuk diberi petunjuk. Sekali toleh ke kiri "Tapak Perkuburan Kampung Bukit Laka". Alhamdulillah ketemu juga kampung. Perjalanan yang sepatutnya 1 jam lebih jadi 2 jam lebih. Ternampak pakcik dan makcik menaiki motor membawa berkat, kami ikut dan tanya abang yang jual air di tepi jalan, bahasa orang nogori den tak faham, tapi cuba fahamkanlah. Kami ikut petunjuk yang diberi sehingga kami nampak kereta banyak di tepi jalan. Kami terus berhenti dan parking. Walau belum tahu rumah tapi yakin itulah rumahnya. Nampak 2 orang adik kecil dan kami tanya siapa nama pengantin, mereka tersengih sesama sendiri sebab tidak tahu. Kami menunggu dalam kereta sehingga keluar 1 family dan mereka sasaran kami untuk bertanya.  "Assalamualaikum, tumpang tanya rumah ni rumah en hamdan ke? owh betullah kata seorang ayah. Lalu ku tanya lagi "pengantin namanya khalil ke?" tersenyum si ayah lalu berkata "maaf tak ingat pula nama sebab ada 3 pengantin". Aduh macam mana ni. Ala redah jela. Cakap dengan adik2 hewi kalau salah rumah macam mana. Senyum jela kami berempat. Masuk diperkarangan walau perut dah bergendang pengantin dulu yang dicari untuk pastikan tak salah rumah. Nampak pengantin pertama berkaca mata berbaju ungu dengan pasangannya, nyata bukan. Nampakpasangan pengantin kedua juga nyata bukan. Pengantin ketiga ada dalan rumah. Mata terus mencari banting @ banner yang tergantung dan akhirnye si adik yang mata tajam dapat melihat nama pengantin nyata betullah kot rumahnya. Kami terus ke meja makan dan menjamu selera bila terdengar pengumuman nama pengantin jetiga diseru untuk keluar berjumpa pak cik saudara mata terus melirik ke pintu utama. Bila pasangan mempelai keluar, nyata betullah rumahnya. Bermulah sesi sakat menyakat bersama pasangan pengantin dan pasangan junior yang turut hadir.

No comments: